Skoleordbok for alle!

Det florerer mange nye rare ord i skoleverden. Mange av dem ønsker jeg å la være å bruke, og tar da i bruk bedre ord som betyr omtrent det samme. Her er en guide slik at du også kan snakke og skrive riktig om skole!

Benchmarking: Konkurranse

Best Practice: Det som funker best. Vanskelig å finne bare et ord, men jeg vil si at å være god lærer er godt på vei dekkende.

Brukere: I mitt hode er brukere noe helt annet enn elever og foreldre.

Effektivisering: Større klasser.

Evidens: Klare tegn på at noe vi antar virker, faktisk virker. Kan brukes, og det er også ønskelig at flere bruker det etter denne definisjonen:

Capture

Læringstrykk: Trykk er i fysikken definert som kraft pr areal, men de som har funnet på dette tøyseordet vet nok ikke mye om fysikk. Læringstrykk skal altså si noe om hvor mye læring en klarer å trykke inn på kortest mulig tid. Direkte oversatt betyr det «Å kjøre opp tempoet slik at halve klassen faller av lasset.» Jeg bruker ordet motivasjon, som er det jeg tror de egentlig mener. Det er tross alt det som faktisk skal til for å få til mer læring.

Læringsutbytte: Et ord som skal si noe om hvor mye som kommer ut per det som puttes inn i skolen. Absurd. Skolens mandat er læring og danning. Bruk de ordene.

Omdømmebygging: Hvor bra er skolens hjemmeside?

Skoleeier: Kommunen eller fylkeskommunen

Standardisering: Det som gjør at all Mcdonaldsmat i hele verden smaker likt. Finnes heldigvis ikke et godt ord i skolen. Se ellers under Best Practice

Virksomhet/resultatenhet: Skolen

Virksomhetsleder/enhetsleder: Rektor

(Listen kan justeres og videreføres med hjelp fra dere. Forslag mottas med takk!)

2 tanker på “Skoleordbok for alle!

  1. Vfl (vurdering for læring ) = veiledning, altså konkrete råd for å lære mer, få til et bedre resultat.

    • Jeg ser til en viss grad poenget med å ta med slike begreper, men jeg mener at vfl, sammen med flere andre ord og uttrykk fra pedagogikk og skoleforskning faktisk bør inngå i lærernes profesjonsspråk. Da er det selvsagt viktig at vi har samme forståelsen av begrepene, og at vi ikke bruker dem til å fremmedgjøre de som er utenfor skolen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s