Min drømmelærerutdanning!

Dette er ikke et innlegg om min lærerutdanning. Det var ikke mye drømmeaktig ved den. Det jeg vil er å beskrive en lærerutdanning som jeg gjerne ville hatt, og som jeg tror ville gagnet skolen. Hvordan kan vi skape drømmelærere? Hvordan kan vi lage en lærerutdanning som ruster studentene for yrket, og skaper en bedre skole for alle elever?

Praksis

Det sies at man skal gjøre noe i 10 000 timer for å bli god til det. Da tror jeg det er best å bare hoppe i det. La lærerutdanningen starte med minst et halvt års praksis. En student som både «skygger», assisterer og blir veiledet av en mentorlærer. Mentorlærer kunne vært en karrierevei for lærere.  Etter et halvt til ett år med praksis vil studenten ha dannet et godt bilde av skolen fra lærersiden. Noen vil kanskje hoppe av før det har gått så langt, og det er som regel best for alle parter!

Deretter vil den «vanlige» lærerutdanningen ta til, med jevne innslag av praksis gjennom hele studieløpet. Praksis bør da være knyttet til fag og konkret teori og oppgaver. Til slutt, før læreren er ferdigutdannet, bør det igjen gis en praksisperiode – eller en slags turnusordning, der studenten/læreren jobber ved en skole, men får veiledning både fra veiledere ved skolen, og faglærere ved universitet/høgskole. Dette vil kunne knytte UH-sektoren nærmere praksisfeltet.

Fag

Fagene bør sammenfalle med skolefagene, og man bør kunne velge 2-4 alt etter hvilket årstrinn man ønsker å jobbe på (det bør man kanskje ha funnet ut av etter et halvt- ett år i praksis?). For 1-2. trinn bør grunnleggende lese-, skrive- og regneopplæring være obligatorisk. Fagene bør inkludere fagdidaktikk, bør både gripe dypt og bredt, og det bør legges stor vekt på modellering av metode og variasjon i undervisningen. Enhetene bør gå over mer enn et semester, og en bør selvsagt benytte mappevurdering og gruppeoppgaver som «eksamensform».

Profesjonsfag

Pedagogikk er uten tvil det viktigste profesjonsfaget, men hadde det vært mulig å spisse det litt, og legge til noen andre profesjonsfag også? Hva om man lærte pedagogikk tilpasset trinnet en skulle jobbe på? Det glemte og sårbare mellomtrinnet hadde kanskje fått et velfortjent løft fram i lyset da.

I tillegg til pedagogikk, så er det mye kunnskap man etterlyser i lærerutdanningen: Vi burde lære mer om (mange!) forskjellige diagnoser, spesialpedagogikk, migrasjonspedagogikk, bruk av digitale verktøy, konflikthåndtering, organisasjonslære, førstehjelp, klasseledelse, mobbing, psykisk helse, syn og hørsel, lovverk og styringsdokumenter. Man kan sikkert klare å putte disse emnene, og flere, i noen fagsekker.

Kanskje også profesjonsetikk kunne blitt et eget fag?

Hvor lang skal utdanningen være? Hvor mange studiepoeng skal den gi, og hvilken tittel skal man få? Aner ikke. Disse tingene er ikke relevant nok til å få være med i drømmen min.

Kostnader og praktisk gjennomføring, sier du? Det er vel sjelden det drømmer er laget av heller.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s