Den store lille testen

I dag fyller bloggen min 2 år, og det var jo litt for ille å ikke legge ut et lite innlegg da.

Jeg mottok nettopp en mail fra en av inspektørene på skolen min. Han ville dele litt fra undersøkelsen international civic and citizenship education study (ICCS) som noen av våre elever deltok i. Dette er den studien fra 2009 som viste at våre elever har god demokratiforståelse, trives godt på skolen og opplever lærerne sine som rettferdige, lyttende og omsorgsfulle.

På udir sin hjemmeside oppsummerer de med å si at studien måler medborgerskap. Den måler altså hvor godt vi lykkes med det viktige oppdraget å skape gagns mennesker. Nå måler vi igjen, og jeg klarte ikke helt å la være å reflektere litt over hva som vil skje om resultatene faller. Hva da?

Hvor har det gått galt, og hvem får skylda? Hvis elevene ikke lenger opplever lærerne som rettferdige og lyttende? Hva vil avisene skrive, og hvor fete typer vil de bruke? Hvis vi gjør en dårligere jobb med å skape medborgere, hva er det da som har tatt tida vår? Hvordan vil politikerne fikse det? Blir det nye karakterkrav for å bli lærer? Denne gang i samfunnsfag? Nye kompetansekrav for lærerne? Økt timetall i fag som fremmer demokratiforståelse, og mer tid til lærerne slik at de kan lytte mer? En reform kanskje? Ihvertfall i lærerutdanningen? Stortingsmeldinger, tv-debatter, hoder som ruller?

Tvilsomt. Den viktigste undersøkelsen vi er med i kommer til å offentliggjøres i et notis. Uavhengig av om vi gjør det bedre eller verre. Sånn har det blitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s