En avtale for pedagogisk ledelse

En kollega spurte meg i forrige uke om hva jeg synes om KS’ forslag. Jeg kunne ikke gi et svar der og da, men jeg sa at jeg skulle begynne å blogge, og at den første posten skulle handle om arbeidstidsavtalen. Siden da har jeg tenkt på det, og har sannsynligvis fortsatt ikke et klart svar.

Noen ting er jeg allikevel helt sikker på; jeg synes ikke at 37,5 timer holder til en lærers arbeidsuke, og jeg synes ikke at lærerne skal jobbe mer enn nå i elevenes ferie. Så er jo heller ikke dette KS’ forslag – heldigvis. Dessverre leses det slik både av sinte lærere, hissige redaktører og støttende foreldre. Jeg blir trist av å høre om «rømmelærere» som slutter i yrket nå som de ikke kan rette stiler hjemme på kvelden, eller må planlegge undervisning for november i slutten av juni, for det er vel ikke dette vi faktisk tror skal skje?

Slik jeg leser KS’ forslag, handler det kun om en ting, og det er rektors styringsrett. Det er mulig at jeg er bortskjemt med gode rektorer, for slik jeg ser det kommer skrekkscenarioet med 45 uker x 37,5 timer til å kun forbli et skrekkscenario. KS’ forhandlingsutspill går dog rett i strupen på en stolt lærerkultur, og blir derfor i mine øyne et dårlig forslag, som fører til paranoia og mistro mellom partene.

Når det er sagt, så kunne jeg tenke meg en endring i nåværende arbeidstidsavtale. Jeg synes den er komplisert, og jeg erfarer at langt fra alle lærere faktisk kjenner og forstår den. På skolen der jeg jobber har vi 80 minutter pr uke til fellestid, og det mener jeg ikke er nok til å drive utvikling i tillegg til drift. På samme måte som det er nødvendig at en lærer får nok tid sammen med elevene sine, er det nødvendig at en leder får tid sammen med et samlet personale.

Mange tenker nok at vi har gitt nok allerede, og at sier vi ja nå, så blir det bare verre senere. Jeg tror at skoleledere, så vel som lærere ønsker at skolen skal få bli alt den kan bli, og at lærere skal få tid og rom til å være gode lærere. Jeg har i hvert fall tro på skoleledere jeg kjenner,  så gjenstår det vel å se om jeg er naiv eller positiv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s